In Nederland is er een grote toename van flexwerkers. Het wordt steeds populairder voor bedrijven om flexwerkers met bijvoorbeeld een 0 uren contract aan te nemen. Sinds 2010 is het aandeel van flexwerkers met maar liefst 24% toegenomen binnen de totale werkende bevolking in Nederland.
Maar wat is een flexwerker nou eigenlijk en hoe kunnen ze wat voor jouw organisatie betekenen? Dit artikel gaat dieper in op de definitie van “flexwerker”. Zo zal er besproken worden wat de voor- en nadelen van flexwerkers zijn en in welke vormen deze bestaan, zoals uitzendkrachten, medewerkers via payroll, zzp’ers en 0 uren contracten.
De betekenis van een flexwerker
De term flexwerker is een verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten flexwerk contracten, waarbij een medewerker flexibel werkt. Dit zijn onder anderen gedetacheerden, via een payroller, uitzendkrachten en medewerkers met een 0 uren contract. Wat ze gemeen hebben, is dat ze op papier allemaal niet gebonden zijn aan een vaste werkplek of werktijd.
Voordelen van flexwerk
Flexwerkers werken vaak niet met vaste uren en kunnen flexibel worden ingedeeld op basis van hun beschikbaarheid. Het voordeel hiervan is, dat je ze kunt inroosteren waar nodig en geen geld kosten wanneer je ze niet nodig hebt. Deze overbezetting kun je bekijken per uur, per dag, per week, per maand of misschien wel per jaar.
Is er een groot evenement en heb je in de beveiliging een extra handje nodig voor een avond? Dan kun je een flexwerker inschakelen die je per uur betaalt. Heb je een druk seizoen voor de boeg en kun je een extra medewerker gebruiken om mee te nemen in de personeelsplanning, zonder daarvoor een jaarcontract af te sluiten? Ook dan kunnen flexwerkers je uit de brand helpen!
Daarnaast bieden sommige vormen van flexwerk je de optie om alle personeelszaken door een extern bureau te laten regelen. In dit geval hoef jij je ook geen zorgen te maken over ziektekosten en de betaling van de medewerkers.
Nadelen van flexwerk
Flexwerkers zijn minder gebonden aan het bedrijf. Zo wordt er voor flexwerkers minder geïnvesteerd in training en opleiding. Dit betekent in het algemeen dat er minder proactiviteit geboden wordt en flexwerkers minder innovatief zijn.
Daarnaast zijn flexwerkers over het algemeen duurder dan krachten die je zelf in dienst neemt. Dit geldt bijvoorbeeld voor medewerkers via payroll of uitzendbureaus. Hier betaal je vaak rond de anderhalf keer het loon van de medewerker.
Conclusie
Over het algemeen brengen flexwerkers extra kosten met zich mee. Met deze extra kosten betaal je voor gemak van je personeelszaken en bespaar je mogelijke kosten voor overbezetting. Of het aannemen van flexwerkers geschikt is voor jouw bedrijf is het verstandig om dieper in te gaan op de verschillende manieren van flexwerk.
Let op: wij kunnen niet garanderen dat deze informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website alsmede eventueel advies – per e-mail of via de chatfunctie – geen rechten worden ontleend.